Badanie mebli chłodniczych – informacje ogólne
Meble chłodnicze są powszechnie wykorzystywane przy sprzedaży i ekspozycji żywności we wszelkiego rodzaju sklepach branży spożywczej, a liczba ich różnorodnych zastosowań ciągle rośnie. Rosnące wymagania ekologiczne i ekonomiczne, zaostrzające się przepisy, a także znaczna konkurencja międzynarodowa i krajowa wymuszają wzrost zainteresowania badaniami tych urządzeń.
Wychodząc naprzeciw tym potrzebom w Centralnym Ośrodku Chłodnictwa COCH w Krakowie opracowano procedury badawcze zgodne z normą PN-EN ISO 23953. Procedury te obejmują badania wszelkiego rodzaju mebli w normalnych warunkach ich użytkowania, ze sprężarkowymi bezpośrednimi lub pośrednimi systemami ziębienia oraz zespołami skraplającymi dołączanymi lub wbudowanymi, w tym również mebli zamkniętych, przeznaczonych do wyłączania na noc, a także wyposażonych w oświetlenie i w zasłony nocne.
Wykonywane w COCH badania mebli chłodniczych objęte są akredytacją polskiego systemu laboratoriów badawczych (akredytacja Polskiego Centrum Akredytacji nr AB 308), oraz licencją na stosowanie międzynarodowego znaku ILAC MRA, o wzajemnym uznawaniu raportów z badań wydawanych przez akredytowane laboratoria na całym świecie.
Szczegóły dotyczące badania mebli chłodniczych
- Meble chłodnicze
- Szafy i lady chłodnicze do profesjonalnego użytku
- Sprzęt chłodniczy do użytku domowego
- Zamrażarki do lodów
- Schładzarki szokowe i zamrażarki do użytku profesjonalnego
- Maszyny do lodów
Rodzaje przeprowadzanych badań:
- Badania mebli chłodniczych (wg normy PN-EN 23953-2),
- Wydajność ziębnicza (chłodnicza) instalacji,
- Próba temperaturowa.
Badania prowadzone są zgodnie z normami:
- PN-EN ISO 23953-2:2016-04 Meble chłodnicze — Część 2: Klasyfikacja, wymagania i warunki badań
- PN-EN ISO 22041:2019-09/A1:2020-04 Szafy i lady chłodnicze do profesjonalnego użytku — Wydajność i zużycie energii
- PN-EN 62552:2021-01 p.15, 16 Sprzęt chłodniczy do użytku domowego — Charakterystyki i metody badań — Część 2: Wymagania funkcjonalne
- ISO 22043:2020 p. 6.3.6 Zamrażarki do lodów — Klasyfikacja, wymagania i warunki badań
- ISO 22042:2021 p. 5 i 6 Blast chiller and freezer cabinets for professional use — Classification, requirements and test conditions
- PN-EN 16764:2016-06 Maszyny do lodów — Właściwości eksploatacyjne i ocena zużycia energii