UKŁADY AMONIAKALNE W TEORII I PRAKTYCE

Szkolenie poświęcone tematyce zastosowania amoniaku w instalacjach chłodniczych. Omawiane są zalety i wady stosowania tego naturalnego czynnika, procedury związane z obsługą i serwisem instalacji, kwestie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wykłady i zajęcia praktyczne w zakresie:

  • Część teoretyczna:
    • Podstawowe cechy amoniaku jako czynnika chłodniczego;
    • Zalety stosowania układów amoniakalnych;
    • Elementy składowe instalacji;
    • Dobór elementów instalacji;
    • Procedury związane z obsługą i serwisem instalacji;
    • Procedury związane z awarią układu;
    • Kwestie związane z bezpieczeństwem i higieną pracy przy układach amoniakalnych.
  • Zajęcia praktyczne:
    • Identyfikacja stanu czynnika w poszczególnych elementach instalacji;
    • Procedura montażu i uruchomienia instalacji;
    • Pomiary i interpretacja podstawowych parametrów układu;
    • Zasady bezpiecznej pracy przy urządzeniach amoniakalnych.

Część praktyczna szkolenia odbywa się na działającej instalacji amoniakalnej, zainstalowanej w ośrodku.

Nasze szkolenie obejmuje:

  • Wykłady i zajęcia praktyczne;
  • Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia;
  • Profesjonalnie wyposażone stanowiska i sale szkoleniowe;
  • Materiały i pomoce dydaktyczne;
  • Wyżywienie (obiad).

Czas trwania:

  • 1 dzień (4 godziny wykładów i 5 godziny zajęć praktycznych). Szkolenie zaczyna się o godz. 8:00 w naszej siedzibie. Szczegółowy harmonogram otrzymają Państwo w dniu rozpoczęcia zajęć.

  Zastrzegamy sobie prawo odwołania terminu ze względu na małą ilość osób.

Miejsce szkolenia:

  • Centralny Ośrodek Chłodnictwa „COCH” w Krakowie / ul. Juliusza Lea 116, 30-133 Kraków.
    Tel: 12-637-09-33 w. 292

Terminy:

SPRAWDŹ TERMIN NAJBLIŻSZEGO SZKOLENIA

Rejestracja:

  • przejdź do systemu rejestracji elektronicznej Kliknij tutaj;
  • wybierz termin szkolenia z dostępnych w kalendarzu;
  • po zaakceptowaniu przez nas wybranego przez Ciebie terminu otrzymasz drugiego maila z potwierdzeniem, informacją dotyczącą płatności i prośbą o weryfikację danych;
  • w przypadku błędnie wpisanych danych lub problemów z elektroniczną rejestracją prosimy o kontakt telefoniczny.

 

Czynnik chłodniczy amoniak

 

Czynnik chłodniczy amoniak - co to takiego?

Czynnik chłodniczy amoniak NH3 to cieszący się ogromną popularnością czynnik chłodniczy. Na szeroką skalę stosuje się go przede wszystkim w dużych zakładach przemysłowych, w których można wykorzystywać całą paletę jego zalet bez zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.

Amoniak wykazuje się ogromną ilością korzystnych właściwości termodynamicznych. Warto wiedzieć, że w szerokim zakresie zastosowań przewyższa syntetyczne czynniki chłodnicze. Posiada również oczywiście kilka wad, które dotychczas na przykład uniemożliwiały wykorzystanie go do celów komercyjnych - mowa tu w szczególności o wadach dotyczących kompatybilności materiałowej, toksyczności i łatwopalności.

 

Jakie właściwości chemiczne ma czynnik chłodniczy amoniak?

Czynnik chłodniczy amoniak posiada szereg właściwości chemicznych. Po pierwsze, jest on kompatybilny ze wszystkimi powszechnie używanymi materiałami - nie dotyczy to tylko i wyłącznie miedzi i mosiądzu. Oznacza to, że możliwe jest spawanie wyłącznie rur stalowych. Oprócz tego, bardzo ważne jest stosowanie sprężarek półhermetycznych bądź hermetycznych ze specjalną izolacją uzwojeń silnika lub ze specjalnym uzwojeniem aluminiowym.

Niedozwolone jest mieszanie czynnika chłodniczego amoniaku ze zwyczajnymi olejami. Warto wiedzieć, że amoniak jest lżejszy od oleju, co sprawia, że konstrukcja systemów powrotu oleju wykazuje się ogromną prostotą.

 

Gdzie stosuje się czynnik chłodniczy amoniak?

Amoniak czynnik chłodniczy stosuje się w zamrażalniach tunelowych, browarach i trawlerach rybackich.

  mgr inż. Andrzej Chmaj

  +48 667 600 732

  szkolenia@coch.pl

  1. Przedpłatę dokonujemy w terminie nie później niż 3 dni przed potwierdzonym terminem szkolenia;
  2. Płatność za SZKOLENIE 676,50 zł brutto dokonujemy na konto:
    Centralny Ośrodek Chłodnictwa „COCH” w Krakowie Spółka z o.o.
    ul. Juliusza Lea 116, 30-133 Kraków
    NIP: 675-000-15-38
    REGON: 120714590
    KRS 0000307701
    Bank PEKAO S.A. ODDZIAŁ W KRAKOWIE ul. Dunajewskiego 8, 30-960 Kraków
    SWIFT: PKOPPLPW
    IBAN: PL83 1240 4722 1111 0000 4860 6921
    W tytule przelewu podać: „Amoniak”, termin szkolenia, dane firmy, ilość osób.

      Uwaga! Osoby prywatne mogą zapłacić za szkolenie wyłącznie gotówką, w kasie COCH, w dniu szkolenia.

Chłodnictwo amoniak

Warto wiedzieć o tym, że amoniak (NH3) należy do jednych z głównych chłodniczych czynników. Co więcej, nie ma on złego wpływu na warstwę ozonową, iż charakteryzuje się GWP = 0 oraz ODP = 0 oraz krótkim żywotem w atmosferze. Chłodnictwo amoniak - co warto wiedzieć na ten temat? Odpowiadamy w poniższym artykule. Zapraszamy serdecznie do lektury!

Zastosowania amoniakalnych instalacji chłodniczych

Chłodnictwo amoniakalne - jakie jest zastosowanie amoniakalnych chłodniczych instalacji? Między innymi są używane do:

  • zamrażania produktów spożywczych - tzw. szybkie zamrażanie pozwalające na niskie straty jakości produktu spożywczego;
  • przechowywania niezamrożonych produktów spożywczych, w celu zwiększenia terminu możliwości ich spożycia;
  • przetwórstwa żywności - w celu utrzymania stałej temperatury w trakcie procesów przetwórstwa spożywczego;
  • procesów przemysłowych, do których konieczna jest obniżona temperatura
  • prac budowlanych - niektóre wymagają chłodzenia;
  • procesów chemicznych, farmaceutycznych czy petrochemicznych potrzebujących chłodzenia.

 

Chłodnictwo amoniakalne

Chłodnictwo amoniak - NH3 został po raz pierwszy zastosowany jako czynnik chłodniczy przez Carla Linda blisko 130 lat temu. Stosowanie amoniaku jako czynnika chłodniczego ma wiele zalet. Przykładowo, charakteryzuje się wysoką czystością - 99,98% - jest niemal pozbawiony wody oraz innych zanieczyszczeń. Oprócz tego, potrafi zaabsorbować sporą  ilość ciepła podczas odparowywania. Co więcej amoniak jest łatwo dostępny oraz tani, co sprawia, że chłodnictwo amoniakalne zyskuje na popularności