Badanie mebli chłodniczych
- Meble chłodnicze
- Szafy i lady chłodnicze do profesjonalnego użytku
- Sprzęt chłodniczy do użytku domowego
- Zamrażarki do lodów
- Schładzarki szokowe i zamrażarki do użytku profesjonalnego
- Maszyny do lodów
Meble chłodnicze wg definicji zawartej w normie PN EN ISO 23953 to urządzenia oziębiane za pomocą systemów ziębniczych, umożliwiające umieszczanie w nich wychłodzonych i zamrożonych produktów spożywczych w celu ich eksponowania i przechowywania w zalecanych zakresach temperatur. W w/w normie wyróżnia się szereg rodzajów mebli chłodniczych m.in. meble chłodnicze pionowe, półpionowe, poziome (lady), meble chłodnicze zamknięte, meble przystosowane do serwowania żywności przez obsługę, samoobsługowe, wielotemperaturowe meble złożone i inne elementy składowe mebli, które mają znaczący wpływ na poprawność ich pracy to:
- wylot powietrza: otwór, przez który wypływa strumień powietrza stanowiący kurtynę powietrzną;
- wlot powietrza: otwór, przez który strumień powietrza stanowiący kurtynę powietrzną wpływa ponownie do kanałów powietrznych mebla chłodniczego;
- zasłona nocna: rodzaj pokrywy nocnej w postaci zasłony, którą można zasunąć na otwór mebla chłodniczego w celu jego zamknięcia i którą można przesuwać automatycznie.
Meble chłodnicze są powszechnie wykorzystywane przy sprzedaży i ekspozycji żywności we wszelkiego rodzaju sklepach branży spożywczej, a liczba ich różnorodnych zastosowań ciągle rośnie. Rosnące wymagania ekologiczne i ekonomiczne, zaostrzające się przepisy, a także znaczna konkurencja międzynarodowa i krajowa wymuszają wzrost zainteresowania badaniami tych urządzeń.
Wychodząc naprzeciw tym potrzebom w Centralnym Ośrodku Chłodnictwa COCH w Krakowie opracowano procedury badawcze zgodne z normą PN-EN ISO 23953. Procedury te obejmują badania wszelkiego rodzaju mebli w normalnych warunkach ich użytkowania, ze sprężarkowymi bezpośrednimi lub pośrednimi systemami ziębienia oraz zespołami skraplającymi dołączanymi lub wbudowanymi, w tym również mebli zamkniętych, przeznaczonych do wyłączania na noc, a także wyposażonych w oświetlenie i w zasłony nocne.
Opracowane procedury określają wymagania dla następujących faz badania mebli:
- przygotowanie pomieszczenia badawczego, w tym sprawdzenie zgodności i charakterystyki pomieszczenia z wymaganiami normy;
- przygotowanie mebli do badań,
- sposób usytuowania mebla w pomieszczeniu,
- wyposażenie pomieszczenia do badań i badanego mebla w przyrządy i aparaturę pomiarową,
- rozruch mebla,
- ustalanie warunków pomiaru,
- próba temperaturowa (wraz z próbą odszraniania),
- próba kondensacji pary wodnej,
- próba zużycia energii elektrycznej,
- pomiar wydajności instalacji ziębniczej mebla.
Wymienione wyżej procedury badawcze poddano weryfikacji przeprowadzając badania różnych rodzajów mebli chłodniczych. Pozwoliły one opanować technikę pomiarową i technikę sterowania stanowiskiem pomiarowym oraz metodykę analizy działania mebli w różnych warunkach.
Wykonywane w COCH badania mebli chłodniczych objęte są akredytacją polskiego systemu laboratoriów badawczych (akredytacja Polskiego Centrum Akredytacji nr AB 308), oraz licencją na stosowanie międzynarodowego znaku ILAC MRA, o wzajemnym uznawaniu raportów z badań wydawanych przez akredytowane laboratoria na całym świecie.
- Badania mebli chłodniczych (wg normy PN-EN 23953-2),
- Wydajność ziębnicza (chłodnicza) instalacji,
- Próba temperaturowa.
Badania prowadzne zgodnie z normami:
- PN-EN ISO 23953-2:2016-04 Meble chłodnicze — Część 2: Klasyfikacja, wymagania i warunki badań
- PN-EN ISO 22041:2019-09/A1:2020-04 Szafy i lady chłodnicze do profesjonalnego użytku — Wydajność i zużycie energii
- PN-EN 62552:2021-01 p.15, 16 Sprzęt chłodniczy do użytku domowego — Charakterystyki i metody badań — Część 2: Wymagania funkcjonalne
- ISO 22043:2020 p. 6.3.6 Zamrażarki do lodów — Klasyfikacja, wymagania i warunki badań
- ISO 22042:2021 p. 5 i 6 Blast chiller and freezer cabinets for professional use — Classification, requirements and test conditions
- PN-EN 16764:2016-06 Maszyny do lodów — Właściwości eksploatacyjne i ocena zużycia energii
Kontakt
-
Centralny Ośrodek Chłodnictwa „COCH” w Krakowie Juliusza Lea 116,
30-133 Kraków - mgr inż. Dorota Niedojadło
- mgr inż. Bogdan Szczepański
-
+48 12 637 08 57
+48 667 600 635
+48 503 021 131 - laboratorium@coch.pl
Materiały promocyjne
Pobierz nasze aktualne materiały promocyjne